Arheoloogianäituse avapauk Kuressaares

Linnusest restaureerimise käigus avastatud kaev

3. veebruarist 31. märtsini 2023 saab Kuressaare linnuse peakorrusel näha MTÜ Eesti Arheoloogide Liit eestvedamisel valminud plakatinäitust “Arheoloogilised välitööd Eestis 2022”.

Tegemist on traditsioonilise, seekord juba 21. rändnäitusega, mis liigub saabuva aasta lõpuni mööda Eesti teadus-ja kultuuriasutusi ning tutvustab laiale avalikkusele kõige värskemaid Eestimaal tehtud arheoloogilisi avastusi ja uurimistulemusi kiviajast kuni uusajani välja.

Kui tavapäraselt on näituse avamine toimunud Tallinnas, toimub avapauk sel aastal hoopis Saaremaal. Selleks on ka põhjust. Enam kui tosinkonnast Eesti 2022. aasta põnevamast uurimisobjektist pärineb koguni neli Saaremaalt.

Näitusel saab ülevaate uuringutest Valjala maalinnal (Marika Mägi) ja Tuiu rauasulatuskohal (Ragnar Saage, Agnes Unt). Lisaks tutvustatakse Mustla küla talumaja alt leitud katkuohvreid (Martin Malve) ja Kuressaare linnusest leitud kaevu (Garel Püüa, Tõnu Sepp).

Näituse koostasid Ulla Kadakas ja Arvi Haak.
Linnuses on koos rändnäitusega välja pandud valik viimastel aastatel Saaremaa Muuseumi arheoloogiakogusse jõudnud ilusamaid leide. Avamispäeval saab tutvuda Kuressaare linnuse kaitsetorni seinast restaureerimistööde käigus avastatud kaevuga.

Näitus avatakse 03.02. kell 16.00 ning on avatud 31. märtsini