Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse homme 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised Üllatus maapõuest muudab ajalugu

Üllatus maapõuest muudab ajalugu

Kuressaare Kitsal tänaval paljandus ilmselt 16.sajandi algusest pärit tundmatu maja vundament, mis on seni teadaolevatest linna hoonete alustest vanim.

Arheoloog Garel Püüa sõnul (pildil) on kõnealust piirkonda Kitsa ja Lossi tänava vahel läbi aegade peetud Lossi tänava maja tagahooviks. Seetõttu oli kivirajatise väljatulek suur üllatus. Linna kindlusepoolsel serval kõrgunud majake oli tollal asulat täitnud õlgkatustega puumajade kõrval kapitaalne ehitis. Põlengujäljed vundamendil viitavad võimalikule seosele Kalmari sõjaga, mil rootslased Kuressaaret ründasid.

FOTO: Maanus Masing / Saarte Hääl

Siiani linna vanimaks peetud hooned Kuressaare vaekoda ja raekoda valmisid 17. sajandi teisel poolel. Kitsal tänaval uue maja ehitamiseks ettevõetud kaevamistööde käigus paljandunud kivirajatis pärineb aga 17. sajandi algusest või koguni 16. sajandi lõpust.

Kitsa tänava kivirajatis. FOTO: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kunagise vundamendi leidmine oli tõeline üllatus – kõnealust piirkonda Kitsa ja Lossi tänava vahel on ju läbi aegade peetud Lossi tänava maja tagahooviks. Pealegi ei leidu hoonest märkigi vanimal säilinud Kuressaare linnaplaanil aastast 1681 ega hilisematelgi. 

Tähelepanuväärne on seegi, et toona elasid kohalikud inimesed enamasti õlgkatustega puumajades. Mis otstarbel nelinurkse kujuga hoone ehitati, on sajandeid hiljem selgust saada keeruline, kui mitte võimatu. Kuressaare ajalugu sai aga ühe olulise fakti näol täiendust. 

Kaks Riia vabalinna 1570. aastatest pärinevat münti leidis arheoloog Garel Püüa hoone keldripõranda alt 16.aprilli pärastlõunal. Nädala alguses sattus tal abiks olnud Taniel Vares kahele samasugusele mündile ka hoone läheduses, kuid neid majaga seostada ja seeläbi ka hoonet dateerida Püüa siis veel ei söandanud. Eilne leid annab tema sõnul kinnitust, et maja pärineb 16. sajandist, mis teeb sellest Kuressaare linna kõige vanema hoone.

Kitsas tänav 16 leiukoht FOTO: DROONIFOTO GUNNAR SIINER

Allikas: https://saartehaal.postimees.ee/7223217/ullatus-maapouest-muudab-ajalugu