Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatud kuni 18.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Uudised

Saaremaa Muuseum Uudised Olavi Pesti 70

Olavi Pesti 70

Olavi Pesti on sündinud 1. novembril 1950. aastal Tallinnas, kuid tänu väga heale Saaremaa ajaloo tundmisele peetakse teda pigem saarlaseks. Enne Tartu ülikooli ajaloo eriala lõpetamist sattus ta juhuse tahtel esimest korda Saaremaale. 1974. aastast alates töötab Saaremaa muuseumis.

Teda paeluvate teemade skaala on lai, kuid põhjalikumalt on Olavi tegelenud haridus- ja kultuuriloo ning muinsuskaitse küsimustega. Olavi eriliseks kireks on Saaremaa personaalia – alates F. G. von Bellingshausenist, L. Kahnist ja J. Aavikust kuni lihtsate saarlasteni välja. Kuigi ta on alati olnud tehniliste uuenduste suhtes konservatiivselt innovaatiline (oma päris isiklikku „taskutelefoni“ pole tal põhimõtteliselt!), oskab ta oma igapäevatöös siiski hinnata ka Google, Geni jt „Ilmavõrgu“ poolt pakutavaid võimalusi.

Keelelist täpsust ja sõnaosavust kõrgelt hindav Olavi on koostanud ja toimetanud üle 30 raamatu, tuntumad neist on ehk 14 Saaremaa muuseumi kaheaastaraamatut ja 11 Saaremaa muuseumi toimetist. Tal on olnud oluline roll ka kõigi hetkel Kuressaare linnuses eksponeeritavate Saaremaa ajaloo püsinäituste valmimise juures.

Teda on tunnustatud Eesti Muinsuskaitse Seltsi tänukirja ja Konstantin Pätsi medaliga (1997), Valgetähe V klassi ordeniga (2001), H. Krummi nim. kultuuripreemiaga (2007), Saare Maavalitsuse teeneteplaadiga (2015) ning Kuressaare linna teenetemärgiga (2018).

Olavi on ka suur bluusi ja rock’ n rolli sõber, kelle jala paneb alati tatsuma The Rolling Stonesi ja Bob Dylani muusika.

Ajaloohuvi ja uudishimu on temas juba aastaid tagasi sütitanud rännumehe kire, kelle teed pole viinud üksnes turistilõksudesse, vaid hoopis sellistesse paikadesse, nagu Lõuna-India, Sri Lanka, Kuuba jms, kus saab nautiskleda tõelist kohalikku maitset, elu ja õllemekki.

Oma 70. juubelisünnipäeva tähistav Olavi on tuntud ka kui suur luule- ja kultuuriajakirjanduse sõber. Muuseumireisidel on tema saatjaks tihti olnud „Vikerkaar“ või mõni valitud pala „Loomingu Raamatukogust“. Olavi on kolleeg, kellega saab alati intelligentset mõttevahetust pidada.

  • Soovime Olavile tervist, pikka iga ja jätkuvalt väledat sulejooksu!

P.S. Tähtsa verstaposti sümboolseks tähistamiseks antakse 12. muuseumi toimetistena välja Olavi Pesti raamat „Kogutud seosed: artikleid Saaremaast ja muust ilmast aastaist 1978–2018“, mille esitlus toimub päev enne ümmargust sünnipäeva Kuressaare linnuses.

Teksti koostas: Priit Kivi