Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse homme 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised Üritus lossis: „Wiiralti elu ja looming. Pariis ja dekadents”.

Üritus lossis: „Wiiralti elu ja looming. Pariis ja dekadents”.

Mai algus, mis toob Kuressaarde ka hooaja alguse ja linna 455. sünnipäeva, on kohe-kohe käes. Päev enne pidupäeva, 3. mai neljapäevasel päeval, võtame väheke vaiksemalt ja kutsume Teid lossi Wiiralti näituse lisaüritusele.

Kuna Wiiralti näitus tänu õnnelikule juhusele on meil lahti 1. juulini, on hooaja hakul õige aeg rääkida Wiiraltist, tema ajast, koolkonnast ja tema muusadest-inspiratsiooniallikatest ning tollasest kunstimekast Pariisist anatoomilisemalt.

Selleks oleme Kuressaarde ja lossi palunud ala vaieldamatud asjatundjad Mai Levini ja Mark Soosaare. Nad tulevad rõõmuga, nagu pühale missioonile, hääbuva ilu rohtukasvanud radadele…

Kell 18.30 algav üritus teeb detailsema ülevaate Eduard Wiiralti elust, loomingu eri etappidest, tema kaasaegsetest ja tema loomingu mõtestamisest. Lisaks, nagu öeldud, heidame pilgu Pariisis 1920-1930mdatesse aastatesse, maailma kunstielu inkubaatori viljastavatesse, kuid samas patustesse tingimustesse.

On kaks rääkijat – Mai Levin ja Mark Soosaar. Kuraatoritunni viib õhtu teises osas läbi Levin kuna Soosaar püüab Wiiraltit tuua lähemale ka kaasajale. Ka juhatab Soosaar sisse enda 1977 a valminud filmi „Maised ihad”, mille peategelaseks Eduar Wiiralt –  saatanluse selgeltnägija ja valgusingellik kunstnik, nagu temast kirjutas 1937. aastal ajakirjas Le Courrier Graphique kriitik Pierre Mornand.

“Maised ihad” on täispikk portreefilm Eduard Wiiraltist läbi tema naismodellide silmade. Kaamera rändab mööda Eestit, Lapimaad, Pariisi ja Marokot.

Pariisi ja Wiiralti õhtut aitab kaunistada ka ajastukohane muusika, miljöö ning avatud on taskupäraste hindadega kohvik (sularaha pisut kaasa!). Müügis ka lossiõlu „Hertsog Magnuse punane”.

*       *       *

Kui te arvate, et Wiiralt on teile tuttav, siis 3. mai õhtul arvate enda varasemast arvamusest ilmselt teistmoodi…!

Ürituse pääse: seekord muuseumipileti hinnaga – 6/3 eurot.