Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse homme 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatakse homme 12.00

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised Johannes Aavikut ja tema keeleuuendust tutvustav veebimäng

Johannes Aavikut ja tema keeleuuendust tutvustav veebimäng

MTÜ-l Saaremaailm on koostöös Saaremaa muuseumiga valminud Johannes Aavikut ja tema keeleuuendust tutvustav hariduslik veebimäng
Mäng on mõeldud eesti keele õpetajatele abivahendiks, et põhikooli vanema ja gümnaasiumiastme õpilastes äratada huvi Johannes Aaviku elutöö ja keele arengu vastu laiemalt. Sõnamängu mängides tuleb väljamõeldud sõnade seast ära arvata Johannes Aaviku pakutu. Mängus saab lugeda ka väikest ülevaadet Aaviku elust ja tööst ning uurida valikut Aaviku loodud uusi tüvisõnu, eesti murretest ja teistest keeltest laenatud sõnu, mida kasutame iga päev, aga ei mõtle enamasti nende päritolule.
Sõnamängu saab mängida saab mitu korda, sest laused vahelduvad. Mängu lõpus on võimalik oma tulemust Facebookis jagada. Mäng asub aadressil http://saaremaa.folklore.ee/aavik/.
Jaan Õispuu, Johannes Aaviku Seltsi juhatuse liige: „Mäng on väga põnev ja muudab mõneti kuiva sõnavaraõpetuse tänapäevaseks ja huvitavaks!”

Oliver Maaker, mängu sisu koostaja, kujundaja ja arendaja MTÜ-st Saaremaailm kirjeldas veebimängu loomist nii: „Projekt kujunes toredaks just tänu Aaviku värvika isiksuse avastamisele. Kahjuks takistavad käesoleva õppematerjali formaat ja enese küündimatus seda piisavalt „elevandilt” edasi andmast, aga keegi minust kangem kirjamees (jah, ma mõtlen sind, Kivirähk!) võiks küll Aaviku loost näiteks toreda näidendi kokku panna. Saaks vast natuke naerda ja natuke nutta ka.”
Mängu loomist rahastas rahvakultuuri keskus. Mängus kasutatud pildid on pärit Saaremaa muuseumist. Projekti konsultandid ja toimetajad olid Saaremaa muuseumist kultuurharidustöö projektijuht Anna-Liisa Õispuu ja teadusdirektor Olavi Pesti, Johannes Aaviku seltsist juhatuse liige Jaan Õispuu. Aaviku elu ja loominguga saab lähemalt tutvuda Johannes ja Joosep Aaviku majamuuseumis, mis asub Kuressaares aadressil Vallimaa 7.
Mängu idee algataja ja projektijuht oli Merit Karise; sisu koostaja, kujundaja ja arendaja Oliver Maaker, mõlemad MTÜ-st Saaremaailm.
Varasemad MTÜ Saaremaailm Saaremaa-teemalised veebiprojektid:
Saaremaa rahvariiete veebimäng.
Saaremaa mõistatuste ja ajalooliste paikade veebimäng „Seiklus Saaremaal”.
Saaremaa kihelkondade pärimuse veebikogumik „Söit, söit, söit Sörve poole”.