Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse homme 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised IV Üleriigiline Koidula etluskonkurss täiskasvanutele

IV Üleriigiline Koidula etluskonkurss täiskasvanutele

IV Üleriigiline Koidula etluskonkurss täiskasvanutele

  1. aastal möödub 175 aastat Lydia Koidula sünnist. Väärikaks Eesti Vabariik 100 sündmuseks ja Koidula pärandi väärtustamiseks ellu kutsutud üleriigiline Koidula etluskonkurss täiskasvanutele päädib finaalvõistlusega emakeelepäeva eel, 10. märtsil 2018 Pärnus Koidula muuseumis.

Tänapäevases asjalikus maailmas on luule oma positsiooni kaotamas eriti täiskasvanute seas. Ununemas on eesti luule võim ja vägi, mis on sillutanud teed vabadusele ja iseseisvusele. Head luuleloomingut on palju ja seda lisandub õnneks iga aastaga. Kuna lugemisharjumus on vähenenud, siis on kasvanud vajadus motiveeriva vahendaja ehk etleja järele. Etleja ei ole ette lugeja, vaid ta on autori mõtete ja stiili vahendajaks auditooriumile rakendades selleks oma annet ja oskusi.

Etluskonkursi eesmärgiks on kirjanduse populariseerimise kaudu väärikalt tähistada emakeelepäeva ning aktiveerida täiskasvanud inimeste luule- ja etlushuvi kogu riigis. Arendada etluskunsti viljelemist nii professionaalide kui ka harrastajate hulgas ja anda oma oskuste esitlemiseks motiveeriv väljund traditsioonilise mitmetasandilise etluskonkursi näol, kus iga piirkondliku eelvooru 2-3 parimat esinejat lähetatakse finaalvõistlusele Koidula muuseumisse Pärnus.

Konkursi osavõtjate sõelumist eelvoorudes korraldavad eesti kirjanike muuseumid alates jaanuarikuust paikkondades. Saaremaa eelvoor toimub Kuressaares Aavikute majamuuseumis (Vallimaa 7) 27. jaanuaril kell 12.

Konkursist osavõtja peab olema vähemasti 18 aastat vana ja esinemise pikkus soovitavalt mitte üle 7 minuti. Esitatakse kaks luuletust, millest üks peab kindlasti olema Lydia Koidula ja teine esitaja enda poolt vabalt valitud eesti autori looming. Konkursi finaalis hindab esinemisi kolmeliikmeline professionaalidest žürii, kus vähemalt üks liige peab olema tegevnäitleja või luuletaja. Finaalvõistluse züriis osalemiseks on nõusoleku andnud luuletajad Triin Soomets ja Kaupo Meiel ning näitleja Jaak Johanson, kes määravad, kellele kuulub konkursi võitja auhind Lydia Koidula pastell- portreemaal (autor Vello Paluoja) ning kõik esinevad ka oma uudisloominguga osavõtjatele.

Konkursi eestvedajaks on Koidula muuseum koostöös Eesti Kirjanike Muuseumide Ühinguga ja patrooniks on poetess Triin Soomets. 

Lisainfo:   GSM 5286522 / Elmar Trink  elmar@pernau.ee

www.parnumuuseum.ee/koidula

www.kirjanikemuuseumid.ee