Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised Konverents “Reformatsioon 500” ja näituse “Pühakiri – käsikirjast emakeelse Piiblini” avamine

Konverents “Reformatsioon 500” ja näituse “Pühakiri – käsikirjast emakeelse Piiblini” avamine

Saarte praostkonna kirikupäevade raames toimub reedel, 9. juunil algusega kell 13 Kuressaare linnuse kapiitlisaalis reformatsiooni 500. aastapäevale pühendatud konverents ning peakorruse näitusesaalis näituse “Pühakiri – käsikirjast emakeelse Piiblini” avamine.

Konverentsi “Reformatsioon 500” moderaator on Olavi Pesti ning avasõnad ütlevad linnapea Madis Kallas ja piiskop Joel Luhamets. Ettekanded peavad Jaan Bärenson (Pühakiri ja emakeelne piibel reformatsiooni kontekstis), Saaremaa rüütelkonna esimees Dr.med. Hannsjörg Baron v. Freytag-Loringhoven (Reformatsioon kui iseseisva mõtlemise alus), Dr.iur. Nicolai v. Cube (Martin Lutheri inimesepilt ja selle tähendus kaasaegsele Eesti riigile), Mart Rannut (Keelest ja piibli tõlkest) ja peapiiskop Urmas Viilma (EELK – rahvakiriku ajalugu ja tänapäev).

Sündmus jätkub kell 17 Laurentiuse kirikus, kus esitatakse Martin Körberi 200. sünniaastapäeva puhul tema laululoomingut (Jaan Vaidla) ning ettekande peab Olavi Pesti.

Näituse “Pühakiri – käsikirjast emakeelse Piiblini” teostamisel on Eesti Piibliseltsile abiks olnud Cambridge’i Ülikooli Raamatukogu, Briti ja Välismaa Piibliselts, Saksa Piibliselts, Soome Piibliselts, Hispaania Piibliselts, Sloveenia Piibliselts ja Tallinna Linnaarhiiv.

Piibli tõlkimine rahvuskeeltesse algas Euroopas juba 14.–15. sajandil. J. Gutenbergi trükipressi mõjul tekkinud trükirevolutsioon andis Piibli levikule enneolematud võimalused. Reformatsiooni tulemusena tõlgiti Piibel ka eesti keelde. Eestikeelne Piibel on olnud aluseks eesti kirjakeele ja emakeelse hariduse kujunemisele ning kultuuri arengule ja omariikluse tekkele.

Näitus jääb linnuse peakorrusel avatuks 1. augustini 2017.

Kirikupäevade täielik kava on leitav aadressilt:
http://www.eelk.ee/et/event/saaremaa-kirikupaevad/