Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised Saaremaa rahvarõivaid ja kihelkondi tutvustav veebimäng

Saaremaa rahvarõivaid ja kihelkondi tutvustav veebimäng

Saaremaa Muuseumi ja MTÜ Saaremaailm koostöös valminud mäng on mõeldud õpetajale ja lapsevanemale, et keskmises koolieas õpilastes äratada huvi Saaremaa rahvariiete vastu ja teada Saaremaa kaardil kihelkondi. Mäng sobib käsitöötundi, kus õpetaja oskab rahvariietest lisainfot anda; ajalootundi, sest selgeks saavad Saaremaa kihelkonnad, nende peamised kultuuriväärtused ja saab arutleda vanade kommete ja uskumuste üle; eesti keele tundi, sest rahvarõivaste elementide nimetuste ja kihelkondade kirjeldustesse lisatud Eesti Rahvaluule Arhiivi tekstide põhjal saab arutleda sõnamoodustuse ja murde üle.

Mängides tuleb ära arvata eri kihelkondadest pärit rahvariiete elementide nimetused variantide seast, millest mõni võib kõlada humoorikalt või suisa tänapäevaselt. Pärast õige variandi äraarvamist tuleb kaardil leida üles vastav kihelkond. Mängu lõpus on võimalik oma tulemust Facebookis jagada, mis aitab nii mängu kui huvi Saaremaa rahvariiete vastu levitada.

Mängu loomist rahastas Rahvakultuuri Keskus. Mängus on kasutatud Tõnu Lingi tehtud fotosid raamatust “Saare maakonna rahvarõivad”, mis MTÜle vahendas Krista Lember. Ajaloolised fotod on lingitud Eesti Muuseumide Veebiväravast, tsitaadid kihelkondade juures on pärit Eesti Rahvaluule Arhiivi rahvakalendrist.

Mäng asub aadressil: http://saaremaa.folklore.ee/rahvariided/