Vikatipäev Mihkli talumuuseumis

Kolmapäeval, 13. juulil toimub Mihkli talumuuseumis Vikil vikatipäev „Niitmine ning teritustööd. Kõik vikatitest ja teritamisest“.

Vikatipäev on kõigile tasuta ja seal räägitakse vikatitest, samuti muude tööriistade – nugade, peitlite ja kirveste teritamisest. Pärast teoorialoengut õpetatakse individuaalset teritamist ning võimalik on oma majapidamisriistad teravaks saada.

Päev algab kell 11.00 Saaremaa Muuseumi vikatiteemalise näituse avamisega ning jätkub kell 11.30 vikati valmistamise tutvustamisega sepp Gunnar Vareselt. Kell 12.00 algab tööriistade teritamise (peitlid, kirved, noad) õpituba, mida veab Tallinna Ülikooli puidutehnoloogia lektor Jaan Keerdo. Kell 13.30 räägivad niitmisest, erinevatest vikatitest, nende löastamisest ja teritamisest (lõikamine, käiamine, pinnimine, luiskamine) Siim Kuresoo ja Avo Rosenvald. Kell 14.30 demonstreerib kaasaegseid vikateid ja nende pinnimist Jaanus Viese. Päeva lõpetab kell 16.00 toimuv niitmisvõistlus „Viki Vikat“, kust kõik on oodatud oma vikatiga osa saama.
Kogu päeva on töös Mihkli talu sepikoda, kus vikatit sepistavad lisaks sepp Gunnar Varesele ka Kuressaares tegutsev sepp Jarek Paju, tema poeg, EKA metallitudeng Rauno Paju ja sepaõpilane Jareku sepikojast (sell) Tarmo Leib.
Vikatipäeval osalemine on tasuta, seda rahastab SA KIK projekt „Rahvusparkide kultuuripärandi koolitused 2016-2017“ ning toetab Eesti Seppade Ühendus.