Roman Matkiewiczi karikatuurinäitus

16. juunist kuni 31. juulini on Kuressaare linnuse Tornikohvikus avatud Eesti Meremuuseumi kauaaegse kunstniku Roman Matkieviczi karikatuurinäitus. Näitus, millega autor tähistab oma juubelisünnipäeva, koosneb peamiselt mereteemalistest karikatuuridest.

Roman Matkiewicz (1966), viiendat põlve tallinlane, on Eesti Meremuuseumi kauaaegne kunstnik-marinist. Ta on lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi raamatugraafikuna. Matkiewicz kujundab Meremuuseumi näitusi ja publikatsioone, tegeledes lisaks aktiivselt ajalooliste uurimuslike tööde ja raamatute illustreerimisega. Tema kujundatud näitused on tulnud mitmel korral esikohale Eesti muuseumide festivalil Narvas.

Roman Matkiewicz: “2016. aasta on kuulutatud merekultuuri aastaks. Just seetõttu on ka antud karikatuuride näituse aktsent mere temaatikale. Kõik need pildid on loodud ateljees erineval ajal, esimene neist on avaldatud juba kaugel 1981. aastal, kui veel koolipoiss olin. Kõik nad on mõtted, mis on kantud karikatuuridena paberile. Kõik näituse pildid on ilma dialoogide ja seletavate pealkirjadeta, sest leian, et karikatuur peab kõnelema enda eest ise täiuslikult, ilma liigsete sõnadeta. Karikatuur peab olema maksimaalselt lakooniline – nagu edukalt loodud kaader, mitte illustratsioon anekdoodile. Head vaatamist!”