Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse homme 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised Abista kindluse vahimehi tekkidega!

Abista kindluse vahimehi tekkidega!

Teinekord tunnevad muuseumikülastajad huvi, et kas oleks võimalik lossis ööd veeta. Seda teenust me esialgu ei paku, kuid tekkis mõte teravaid elamusi armastatavatele inimestele võimaldada aega veeta Põhjabastioni kehandis asuvas nn. Vahimehe keldris. Kahest ruumist koosnev vahtkonnakelder rajati koos väravakäiguga taanlaste poolt 16. sajandi lõpus või 17. sajandi alguses esimeste vallide ja bastionide ehitamise ajal. Suuremas ruumis istus kamina paistel (sageli õllekruusi taga) ärkvel olev meeskond, väiksemas aga puhkasid väravavahist tulnud mehed. Kolmas seltskond oli aga väravas vahiteenistuses.

Muuseumil on kavas säilinud jooniste ja analoogiate järgi keldriruumid omaaegses stiilis sisustada ja pakkuda ekstreemsusi armastavatele inimestele võimalust keldris vahimeheelu harrastada. Kuna magamine oli vahiteenistuse kindel element, siis on meilgi plaanis mõned magamisnarid valmistada.
Magamisvarustuse osas on suurim probleem tekkidega. Hästi sobiksid omal ajal Nõukogude armees kasutusel olnud karedad, halli värvi, otstes enamasti siniste triipudega tekid. Toetudes meeldivale kogemusele Aavikute muuseumile tapeetide saamisel, pöördume taas rahva poole nüüd juba tekiabi saamiseks. Kui kellelgi on pildil olevaga sarnaseid tekke pakkuda, oleksime väga tänulikud, kui meiega ühendust võtaksite (Endel Püüa, endel@muuseum.tt.ee, tel 45 56 307).