Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse homme 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised Muuseumiöö 2016

Muuseumiöö 2016

 

VAATA MUUSEUMIÖÖ PROGRAMME:

Kuressaare linnuses

Mihkli talumuuseumis

Aavikute majamuuseumis

 

KURESSAARE LINNUS

Tasuta avatud 18.00–00.00 (sissepääs kuni 23.00).

 

SAAREMAA MEREKULTUURI SELTSI MEREJUTTUDE TUBA

Roosa saal

18.30   Elupõline meremees ja Saaremaa Merekultuuri Seltsi eestvedaja Rein Sepp koos samuti põlise meremehe Heino Kommeliga vestavad põnevaid lugusid ja näitavad fotosid Saaremaa meeste kalapüügiretkedest kaugele Angolasse Aafrikas.

20.30   Mereajaloolane Bruno Pao tutvustab ja näitab kaht dokumentaalfilmi, millele ta ühtlasi ise stsenaristiks oli – Eesti mootorlaevade meremeeste elu kajastav “Meremeeste maa” (1982; 19 min) ja Eesti meresõidu ajalugu tutvustav “Meri ukse all” (1980; 19 min).

 

MEREMEHEOSKUSTE TUBA

Piiskopi eluruum

18.00–23.00   Saaremaa Merekultuuri Seltsi liikme ja merendusõppejõu Valdur Linnu ning tema abiliste juhendamisel saab õppida peamisi meremehe tarkuseid, sealhulgas nii meremehe sõlmede sidumist, morse koode kui laevade signaallippude tundmist.

 

KALAMEESTE TUBA

Kohtusaal

18.00–22.00   Avatud on näitus harrastuskalamehe Evald Trei (1929–2006) isetehtud kalapüügilantidest.

19.00   Saarte Kalanduse tegevjuht Heino Vipp tutvustab lähemalt kalurite elu. Teada saab, milline näeb välja kutseliste kalameeste töö ning mida kõike huvitavat kalapüüdmisel ette tuleb ja tähele panema peab.

20.30   Elupõlise harrastuskalamehe Evald Trei tütar Liane Trei meenutab kaluri peres üleskasvamist ning vestab värvikaid lugusid “havide hirmuks” kutsutud isa kalurielust.

 

HELILAINED ÜLE LINNUSE

18.00–00.00   Linnuse eri saalides toimub muuseumiöö jooksul arvukalt kauneid minikontserte. Esinevad Kuressaare muusikakooli õpilased, vanamuusikaansambel Rondo, muusikakooli saksofonikvartett, Tallinna muusikakeskkooli flöödimängija Siret Sui.

 

TORNIKOHVIK

16.00 Maria Evestuse näituse “Merelood” avamine.

Kohvik on avatud ka kogu muuseumiöö kl 18.00–00.00.

 

LINNUSE HOOV JA VALLIKRAAV

18.00   Ekspositsiooniosakonna juhataja Garel Püüa väliekskursioon linnuse hoovis ja vallidel annab ülevaate linnus-kindluse kujunemisest ja arengust viimaste arheoloogiliste uuringute valguses. / Kogunemine suurtükkide juures.

19.00   Kutseline kalur Kaido Tiit õpetab linnuse Titeranna-poolse vallikraavi ääres kaluri tarkuseid, sealjuures võrke sisse laskma ja välja võtma.

19.30   Jalutuskäigul lossivallidel kõneleb Kuressaare kindluse restaureerimisest ja konserveerimisest projektijuht Tõnu Sepp. Kogunemine suurtükkide juures.

18.00–22.00   Lossihoovi pildimäng kogu perele, mängu algus- ja lõpp-punkt on linnuses poe ees.

 

* Pärast muuseumikülastus on kõigil huvilistel võimalik TTÜ Kuressaare Kolledži väikelaevaehituse kompetentsikeskuses (Tallinna tn 19 sisehoov) vaadata, kuidas katsebasseinis sünnivad erinevad päris lained. Lainete show algab kell 13.30 ja kestab südaööni.

 

MIHKLI TALUMUUSEUM

Tasuta avatud 18.00–22.00.

Mihkli talumuuseumi muuseumiöö on pühendatud sellistele isevärki nimega meestele kui vandiraiujad, niisamuti on õhtu keskpunktis kunagise meremehe, Otsa Villemi laulud.

Vandiraiujateks kutsuti randlasi, kes merehätta sattunud purjelaeval masti toetavad vandid läbi raiusid. Nii kehtis laevadele ranna tavaõigus, mis lubas murdunud mastidega laevadelt saaki röövida. Saaremaa kangeimad vandiraiujad tegutsesid Kihelkonnal Tagamõisa poolsaarel ja nendest räägib lähemalt Taimo Oolup.

Tiit Paulus on jäädvustanud helilindile kunagise meremehe, Villem Õunpuu ehk Otsa Villemi külapoiste lood ja laulud. Neid helisalvestisi tutvustab meile Tiit ise ning räägib sekka muhedaid lugusid oma kunagisest Kehila küla naabrimehest.

18.00   Tagamõisa poolsaarel elanud rannarahvast ehk vandiraiujatest räägib seal üles kasvanud Taimo Oolup.

19.00   „Söuksed… söuksed asjad ja olemised“. Otsa Villemi laule ja lugusid tutvustab Tiit Paulus.

20.20   Taimo Oolupi vandiraiujate lood ja Otsa Villemi külapoiste lood-laulud.

18.00–22.00   Uudistada saab vandiraiumisega seotud esemeid, sealhulgas Eesti Meremuuseumi kogust ekstra muuseumiööks näha toodud vandiraiujate norilaeva maketti. Kõik on oodatud kohapeal läbi tegema ka vandiraiuja esmase väljaõppe. Lisaks tutvustab pererahvas huvilistele talu hooneid. Avatud muuseumikohvik.

 

JOHANNES JA JOOSEP AAVIKU MAJAMUUSEUM

Tasuta avatud 17.00–22.00.

17.30 ja 19.00   Tallinna Muusikakeskkoolis õppiva flöödimängija Siret Sui kontsert.

17.00–22.00   Muuseumi perenaise saatel ringkäik majamuuseumis, kus tutvustatakse lähemalt Johannes ja Joosep Aaviku eluseiku ja tegevusi. Huvilised saavad end proovile panna murdesõnade ja Johannes Aaviku uudissõnade äratundmises.