Alisa Jakobi näitus “Emotsionaalsed maastikud, vol. 3“ Tornikohvikus

Alates 30. juunist on Kuressaare linnuse Tornikohvikus avatud Alisa Jakobi (1981) näitus “Emotsionaalsed maastikud, vol. 3“.

Näitus koosneb peamiselt Muhu saarel loodud etüüdidest, kus sealne loodus ja atmosfäär osutusid  suurepärasteks inspiratsiooniallikateks.

Kunstinäitusega soovib autor esitleda inimese suhestumist loodusesse, avades ühe võimaliku vaatenurga läbi enda kogemuse. Valitud teosed väljendavad autori mitmetahulisi emotsioone teoste valmimise ajal.

Kunstnik kohtub oma teoste kaudu sügavalt sisemise “minaga”, mis väljendub maalide koloriidis ja tehnikates. Autor esitab endale küsimuse: “Kas loodus pakub lahendust emotsionaalsetele seisunditele?”

Kunstnik kujutab lõuenditel maastikke, mis projitseerivad autori tundeelu. Tema teostes leidub erinevaid kujundeid, mis tulenevad kunstniku elust. Kas maalitud vaated on tegelikult loodus või hoopis pilt kunstniku elustenaariumist? Kunstniku valitud loodusmotiivid jõuavad lõuendile juba uute tähendustena, millest on saanud maastikuvaadete asemel hoopis isiklike emotsioonide peegeldus.

Varasematele väljapanekutele lisaks on autor täiendanud näitust Muhu vaadetega, kus viirastuvad hämaruses maalitud salapärased kujutised, ning Makedooniast inspireeritud motiividega.

Teoste valmimisel on autor soovinud jätta kõrvale reaalsuse ja ta on lasknud fantaasial end haarata. Lõuendile jõuavad salapärased kujundid ja varjud, mis on tekkinud veidi juhusliku pintslitöö käigus. Sellest tingituna on näituse pealkirjaks “Emotsionaalsed maastikud”, mis on juhitud sisemisest jõust ja emotsionaalsetest tunnetest.

Loodus pakub inspiratsiooni ja lohutust, võimaldades kuulata oma sisemist häält. Tänapäeva urbanistlik elustiil on liiga kiire, mis jätab vähe ruumi endaga üksiolemiseks.

Alisa Jakobi lõpetas 2005. aastal Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini erialal ja kaitses 2010.  aastal Tallinna Ülikoolis magistrikraadi kunstiõpetuse erialal. Tegutseb kunstniku, graafilise disaineri ja alates 2010. aastast ka kunstiõpetajana Tallinnas ja Tallinna lähiümbruses. Alates 2005. aastast Meedia Kunstnike Liidu, alates 2011. aastast EstSEA (kunstiõpetajate ühingu) liige.

Näitus koosneb 10 maalist, mis on maalitud ajavahemikus 2013–2015.

www.artjakobi.com