Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse homme 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised Uus kaheaastaraamat Saaremaa Muuseumilt

Uus kaheaastaraamat Saaremaa Muuseumilt

Saaremaa Muuseumis esitleti 12. septembril oma üheteistkümnendat   kaheaastaraamatut – 2011-2012. Seekordsegi kogumiku koostaja ning toimetaja on muuseumi teadusdirektor Olavi Pesti. Esimest korda neljavärvitrükis ilmunud üllitise kujundas Ain Vares.

 

Et kaheaastaraamat ilmus Kuressare linna 450. juubeliaastal, on märkimisväärne osa selles avaldatud kirjutistest linna ajaloo teemal. Kuressaare privileegidest on kirjutanud Ivar Leimus, hertsog Magnuse käikudest Andres Adamson ning suurel määral Vello Helgi poolt varem avaldatule tuginedes annab Põhjasõja-eelsest Kuressaare kodanikkonast ülevaate Kalle Kesküla.

 

Kuressaare kindluse ennistus- ja konserveerimistöödega seoses on tulnud olulist teabelisa meie maakonna ühe olulisema turismimagneti kohta. Kaur Alttoa ja Garel Püüa esitavad aastaraamatu ühises artiklis uudseid tähelepanekuid Kuressaare pealinnuse varasemast ehitusloost, Tõnu Sepp on eraldi luubi alla võtnud sama kindluse lõunabastioni püssirohutorni ning Jüri Peets on kirjutanud siinsetest 18.-19. sajandi suurtükkidest.

 

Olavi Pesti tutvustab Saaremaa Muuseumi uut kaheaastaraamatut

 

Üksjagu nostalgilise tagasivaate kunagisele Orissaare rajoonile on kirjutanud Bruno Pao. Kogumiku lõpuosa pakub aga huvitavat lugemist Muhu Muuseumi teadur-varahoidja poolt helisalvestiste põhjal hoolikalt üles tähendatud ning süsteemselt korrastatud mälestused Teise Maailmasõja eelselt kohalikult ettevõtjalt ning silmapaistvalt kalandustegelaselt Mihkel Aerult.

 Kaheaastaraamat on müügil Kuressaare linnuse kassas ning Eesti paremates raamatuärides.

Raul Salumäe