Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse homme 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised Kindluse uhkeid suurtükke veel ei näe

Kindluse uhkeid suurtükke veel ei näe

Eelmisel aastal Kuressaare kindluse õues suures lõkkes konserveerimise käigus põletatud suurtükke ei saa plaanitud kohtadesse mitmel põhjusel veel välja panna.

Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa ütles, et kahjuks on suurtükkide paigaldamise protsess venima hakanud. Selle üks põhjus on, et suurtükkide lafettide (aluste – toim) valmistaja on ületanud kõikvõimalikud tähtajad. OÜ Muinasprojekt pidi lafetid tooma ja monteerimistööd ära tegema juba 10. juuniks. Püüa sõnul ei ole lafetid lihtsalt alused, vaid ikka korralikud ratastel alused, nagu need kunagi olid.

Isegi kui ettevõte suurtükid lähiajal kokku monteerib, ei saa neid veel paika panna, kuna lossivallidel seiskunud ehitustöö tõttu ei ole ka nende asukohad valmis. Püüa märkis, et ega suurtükid enne järgmist aastat vallidele vist jõuagi. Küll loodetakse neid esialgu eksponeerida kusagil mujal linnuse hoovis.
Suurtükkide põletamise ajal andis konserveerija Jüri Peets lootust, et vähemalt mõni suurtükk kuuest hakkab ka päriselt pauku tegema. Endel Püüa ei julenud tookord ega söanda ka nüüd Peetsi sõnu veel kinnitada. Tema sõnul vaadatakse praegu veel kile all oma aega ootavad suurtükid üsna pea üle ja siis saab ka paugutamise võimalikkus selgemaks.

 

Allikas: Saarte Hääl

http://www.saartehaal.ee/2012/06/29/kindluse-uhkeid-suurtukke-veel-ei-nae/