Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse homme 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Sihtasutuse kantselei

E-R 09.00-17.00

Lossihoov 1
93810 Kuressaare

  • Saaremaa Muuseumi uus veebileht.

Saaremaa Muuseum Uudised Linnavalitsus annab silla ehitamiseks ligi 61 000 eurot

Linnavalitsus annab silla ehitamiseks ligi 61 000 eurot

Reede, 04. mai 2012 – Paar kuud tagasi varises sisse Kuressaare linnusesse viiv tamm, sest saati on linnavalitsus otsinud võimalusi ja abistajaid, et saada kokku vajalik rahasumma tammi asemel uue silla ehitamiseks. Ajalehe vahendusel lubas abi ärimees Arti Arakas, kuid sõnadest kaugemale pole mees jõudnud.

Kuressaare linnavalitsus võttis seega eelmisel nädalal vastu otsuse, et eraldab remondifondist ja reservist suured summad, et linnuse sild valmis ehitada. Säärane rahaeraldis tõmbab linna remondifondi aga üsna tühjaks.
Kuressaare linnapea Mati Mäetalu sõnul läheb 25-tonnise kandejõuga silla ehitamine maksma 140 000 euro kanti. Sellest osa on olemas Kuressaare linnuse remonditööde projektis, kuid kuna algselt oli silla kandejõud arvestatud väiksem, läheb ka sillaehitus nüüd kallimaks. Sellega on eriti kiire, kuna paar kuud tagasi sissevarisenud tamm on ohtlik ja liiklemiseks kõlbmatu. Linnavalitsus sooviks tee korda saada ooperipäevade ajaks. Mäetalu selgitas, et 39 000 eurot võetakse reservfondist ja 22 000 eurot remondifondist. Pärast selliseid vangerdusi jääb linna remondifondi vaid 2000 eurot. Linnapea oli samas lootusrikas, et sügisel saab ehk teha lisaeelarve ja sellega remondifondi taas täita.

 

Mati Mäetalu märkis ka, et rahalist abi paluti kirderaveliinil tegutsevatelt ettevõtjatelt, kuid ühtegi ametlikku toetusavaldust linnavalitsusse laekunud ei ole.

Viimane asjaolu räägib aga vastu seal tegutseva Ekesparre Residentsi omaniku Arti Arakase poolt Saarte Häälele öeldule. “Kas see on 10 000, 15 000 või 25 000 eurot, seda pole ma veel otsustanud, aga igal juhul tulen appi,” kinnitas Arakas kuu aega tagasi. Nagu juba teada, ametlikult Arakas oma lubadust seni kinnitanud ei ole.
“Ma ei ole keeldunud toetamast,” lausus Arti Arakas Saarte Häälele veel eelmisel nädalal. Tema sõnul on tal lihtsalt Kuressaares veel “paar asja”, mis oleks vaja korda saada. Arakase kinnitusel on tal viimasel ajal olnud mitmeid kohtumisi Kuressaare linnavalitsuse esindajatega.
Teada on, et Araka kõige suurem “asi” Kuressaare linnas on see, et ta on Kuressaare golfiväljaku hoone omanik. Samal ajal kuulub väljak AS-ile Saaremaa Golf, mille suuromanik on Kuressaare linn. Linnavalitsus on üritanud väljakut müüa, seni küll tulutult, ning selle üks põhjus on ka see, et Arakaga ei suudeta jõuda kokkuleppele golfiväljaku hoone osas.

Linnapea Mati Mäetalu ütles kommentaariks Arakase jutule, et sillaehitust ja golfi ühte patta panna ei tohiks. “Seda, et golf ja sillatemaatika peaksid omavahel seotud olema, ma kommenteerida ei oska,” sõnas Mäetalu.
Golfihoonest rääkides kinnitas linnapea, et läbirääkimised klubihoone osas on liiva jooksnud ja praeguseks lõppenud. “Oleme pidanud üsnagi pikalt ja sisutihedalt härra Arakasega läbirääkimisi golfiväljakul paikneva klubihoone asjus. Seda nii hooaega kui ka kaugemaid perspektiive silmas pidades. Kahjuks me hooajaks golfihoone kasutamises siiski kokkuleppele ei jõudnud ning selles osas on läbirääkimised lõppenud,” kõlas linnapea kommentaar.

 

Artikkel pärineb ajalehest Saarte Hääl. Autor: Raul Vinni.