Uus ekspositsioon tõi Külli Rikasele Muuseumirott 2011 eripreemia

Reedel Kumus toimunud Eesti Muuseumide Aastaauhindade 2011. aasta pidulikul auhinnatseremoonial pälvis teiste hulgas tunnustuse Saaremaa muuseumi ekspositsiooniosakonna juhataja Külli Rikas, kes sai Muuseumirott 2011 eripreemia püsinäituse “Saaremaa aastail 1950-1993” koostamise eest.

Hindajate selgituse järgi on tegu parima kogukonna ajalugu tutvustava näitusega 2011. aastal, mis sobitati oskuslikult ajaloolisse hoonesse. 
Külli Rikas ütles Meie Maale, et tunnustatud ekspositsiooni ettevalmistamine algas juba väga ammu ja esimesed plaanivariandid olid tal arvutis juba aastast 2000. “Sõltuvalt rahastamisvõimalustest, mis kord tekkisid, kord ära kadusid, asi venis. Aga pärast eelmise ekspositsiooniosa valmimist 2006. aastal läks töö tõsisemalt käima,” rääkis ta.

Rikas tõi väljapaneku valmimise juures esile ka Vello Laanemaa kunstnikutöö. “Üks asi on materjal koguda, teine asi see kujunduslikult silmapaistvasse vormi panna,” sõnas ta. “Eks me jõudsime selle pika aja jooksul teinetesit mitu korda ka ära tüüdata, et siis jälle kokku tulla ja edasi minna.”

Praegu lõpeb väljapanek aastanumbri 1993 juures. “Edasine peab oma järge ootama, sest sellised asjad tahavad kõik natuke seedimist. Samuti museaalide kogumist ja ka kontseptsioonide paikapanemist,” nentis Rikas.

 

Autor: Mehis Tulk

Loe edasi ajalehest:
https://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=46150